Programari Centru Medical Sanmed la: Tel./Fax: 021 223.92.58; 0753.108.640 | Luni - Vineri: 8.00 - 20.00
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed


*** REZULTAT ***
ANALIZE MEDICALE

Rezultatele analizelor
vizualizate si tiparite
din cadrul aplicatiei online
nu au valoare legala.
Pentru a va ridica
BULETINUL DE ANALIZE
semnat si parafat
va asteptam in cadrul
Clinicii Medicale SANMED.

PRETURI SPECIALE
ECOGRAFII

CORD
120 lei

Dopller CAROTIDA
140 lei

Dopller VENOASA MEMBRE INFERIOARE
140 lei

Dopller ARTERIALA-PERIFERICA
140 lei

NOU!

Punem la dispozitia Colegilor Medici Specialisti,
Cabinete Medicale dotate corespunzator.

Relatii la telefon:
021.223.92.58
0753.108.640

Reducere

Pacientii
cu card de fidelitate
la Farmacia Apoteca
beneficiaza de
5% REDUCERE

la serviciile
Centrului Medical Sanmed!

Psihoterapie si psihologie

 

Dotari:

Medici:

Dr. CUMPATA MARGARETA - medic primar psihiatru, doctor in stiinte medicale

Dr. FOCSENEANU BRANDUSA - medic primar

Servicii:

  • Consultatie medic primar
  • Consultatie medic specialist

 


Informatii generale:

Psihiatria (din limba greaca: psyché = spirit, suflet si iatros = medic) este o ramura a medicinei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul si reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Notiunea Psihiatrie a fost introdusa în terminologia medicala în 1808 de medicul german Johann Christian Reil din Halle (initial „Psychiaterie”, devenita mai târziu „Psychiatrie”).

Psihiatria poate fi definita ca o „disciplina de sinteza” prin care urmarirea si mentinerea sanatatii mintale - scopul sau principal - se obtin luând în considerare diversi factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici.

Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialitati medicale.
Tulburarile psihice si bolile mintale influenteaza aproape toate aspectele vietii unui pacient, functiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realitatii, relatiile interumane, sexualitatea, munca si timpul liber. Asemenea tulburari sunt cauzate de interactiunea unor factori complexi, biologici, sociali si spirituali, care nu pot fi totdeauna pusi în evidenta cu siguranta.
Sarcina psihiatriei este sa clarifice rolul acestor diversi factori si influenta lor asupra manifestarilor din cursul bolilor mintale. Notiunea de „boala mintala” trebuie sa intre în orbita biologiei si medicinei.

 

Notiunea de "bolnav psihic"

În general, boala poate fi în mod simplu definita ca absenta a starii de sanatate. Delimitarea manifestarilor psihice morbide de starea "normala" nu este usoara, întrucât fiecare boala psihica are un aspect individual si social, determinat de personalitatea si de experientele de viata subiective ale fiecarui pacient în parte.

Pentru abordarea unei definitii se tine seama de o serie de factori: raritatea statistica, reactiile inadecvate, starea de suferinta, lezarea normelor sociale etc. În cazul reunirii unor criterii stabilite în diverse sisteme de clasificare, se poate lua în considerare existenta unei boli sau a unei tulburari de comportament. Pentru afirmarea cu mare probabilitate a unei diagnose este însa necesara o anamneza amanuntita, precum si un diagnostic diferential, pentru a elimina alte eventuale boli sau stari morbide. Diagnoza permite apoi alegerea unui model terapeutic.

 

Subspecialitati psihiatrice

Psihiatria generala: Psihiatria clinica care se ocupa cu tulburarile si bolile psihice la persoane de vârsta adulta.
Psihiatria de urgenta intervine în cazuri acute: impuls la sinucidere, decompensare acuta a unei psihoze preexistente etc.
Gerontopsihiatria are ca obiect tulburarile psihice la persoane în vârsta înaintata (în mod arbitrar dupa 60 de ani), care fie ca au fost deja bolnavi psihic la o vârsta mai tânara si trebuie îngrijiti, respectiv tratati în continuare, fie ca manifestarile mintale morbide sunt conditionate de procesul de îmbatrânire.
Psihiatria copilariei si adolescentei, având ca domeniu categoria de vârsta pâna la 21 de ani, a devenit o specialitate de sine statatoare.
Psihiatria judiciara se ocupa cu expertiza responsabilitatii civile si penale a delincventilor si cu tratarea lor, în caz de existenta a unei boli psihice.
Psihiatria interculturala are ca domeniu investigarea contextului cultural si etnic în aparitia unor tulburari mintale.
Psihiatria dependentilor de droguri (stupefiante, alcool, nicotina et.), jocuri de noroc etc.
Psihiatria sociala cerceteaza influenta conditiilor sociale în aparitia sau persistenta tulburarilor psihice

 

sursa informatii: http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihiatrie

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack